Vakantiefoto’s massaal gedeeld via social media

Nederlanders zijn na de Polen het scheutigst met het delen van foto’s via sociale netwerken als Twitter, Facebook en Hyves. Van de Nederlandse internetgebruikers deelt 48 procent vakantiefoto’s via sociale media. Dat is niet altijd zonder risico.

Uit onderzoek blijkt dat 63,5 procent van de internetgebruikers in Nederland actief gebruik maakt van sociale mediakanalen. Voor velen is het een tweede leven geworden en het is daarom ook niet onlogisch dat mensen hun vakantieherinneringen en reiservaringen online willen delen.

In alle landen geldt de volgende stelregel: als je je op sociale netwerksites begeeft, ben je aanwezig in het publieke domein. Zodra je op internet informatie deelt – ook al is het met een beperkt aantal contacten – dan is het al niet meer privé. Duitsers zijn het gevoeligst voor privacy en daardoor ook het voorzichtigste volk uit het onderzoek ‘What does the Internet know about you?’.

Hoewel het delen van vakantiekiekjes een onschuldige bezigheid lijkt, kunnen mensen die er onverstandig mee omgaan onverwacht in moeilijkheden komen met werkgever, partner of belastingdienst. Hier volgen een een aantal social media tips:

  • Denk aan je moeder. Als je er geen probleem mee hebt een foto aan je moeder te laten zien, is het meestal veilig deze ook online te delen.
  • Ga verstandig om met delen via smartphones. Ook van een bijzondere foto kun je later spijt krijgen.
  • Weet welke foto’s je vrienden van jou hebben. Je weet niet wanneer iemand je toevoegt of opzoekt op Facebook of andere sociale media.
  • Controleer je privé-instellingen op social media en zorg er voor dat alleen door jou gekozen personen kunnen zien wat je publiceert.
  • Bescherm je online reputatie. Controleer regelmatig welke informatie over jou zichtbaar is, bijvoorbeeld via zoekmachines als 123people of via Google. Als je foto’s vindt die je niet wilt publiceren neem dan contact op met de website en vraag om verwijdering.

Bron: Telegraaf

PS: Leuk dat je dit artikel hebt gelezen (en gedeeld).
Ik heb nog een Facebook Verrassing voor je. KLIK DAARVOOR HIER

Tags:

Meer over Erwin van Litsenburg

Erwin is adviseur & trainer op het gebied van Social Media. Hij ondersteunt bedrijven en professionals bij het zakelijke inzetten van o.a. Facebook, Twitter & Linkedin. Daarnaast maakt hij moderne websites met Wordpress die zijn aangesloten op Social Media.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter